UITLEG PROJECT HARTEKIND
In 2018 ben ik begonnen met het aanbieden van vrijwilligerswerk voor Stichting Hartekind, het enige goede doel in Nederland dat wetenschappelijk onderzoek financiert naar hartafwijkingen bij kinderen. Ik werd door een hele goede vriend, zelf ook Hartekind geweest maar inmiddels volwassen, gevraagd om de CircuitRun 2016 te fotograferen voor Stichting Hartekind. Dat deed ik graag voor hem, en ik werd getroffen door het doorzettingsvermogen en levenslust van deze kinderen. Onze vriend is inmiddels de 40 gepasseerd mede door de plaatsing van nieuwe hartklep, en een tweede klep toen hij 30 was. Maar een derde keer …? Door hem voel ik mij verbonden met Stichting Hartekind.
“Hé, wat heb je daar?”
Ik wil graag verschillende gezinnen met een Hartekind documenteren. De kinderen krijgen vaak de vraag “Hé, wat heb je daar?”. Ik zou dit graag willen beantwoorden via foto’s en kijken op welke manieren het Hartekind en het gezin worden beïnvloed door het hartdefect.
Informatief bewustzijnsproject
Dit wordt een informatief bewustzijnsproject, een fotojournalistiek project, om te helpen het bewustzijn rondom de Hartekinderen in Nederland te vergroten. Doel van elke sessie is om 1 sterke foto van wat het gezin vertegenwoordigt te maken, om emotionele impact, emotionele empathie, op te roepen. Om daarmee te helpen met het stimuleren van financiële middelen, zodat de overlevingskansen van deze 25.000 Hartekinderen en hun dagelijkse kwaliteit van leven worden verbeterd.
Mijn streven is dat er rond de 15 á 20 sterke foto’s uitkomen dat een sterk fotojournalistiek verslag wordt over Hartekinderen en de impact van het hartafwijking op hun (gezins)leven. Mijn doel is ook dat het geschikt zal zijn voor Stichting Hartekind om te gebruiken voor hun campagnes. En ook voor publicaties om zodoende het bewustzijn rondom Hartekinderen nog groter te laten zijn.
Wat voor gezinnen / kinderen zoek ik
Ik zoek een diversiteit aan gezinnen (ca. 20) die ik de komende maanden kan fotograferen. Ik zou graag een weergave hebben van verschillende leeftijden, geslacht, afkomst, ziektebeeld (verschillende variaties en ernstgradaties van hartafwijking). Sociale diversiteit. Met als doel om te laten zien dat het iedereen kan overkomen. En in deze diversiteit aan gezinnen wil ik graag de verschillende aspecten van het leven laten zien, zoals een ziekenhuisbezoek, een operatie, thuis zijn, school, spelen met vrienden, sporten, en ook een begrafenis.
Ik wil de limieten van het leven met een hartdafwijking opzoeken (uitgeput op de bank, niet uit bed kunnen komen) maar ook verder gaan dan de limieten zoals iemand die onwijs goed is in een bepaalde sport ondanks zijn hartafwijking.
Wat houdt zo’n sessie in voor de gezinnen
- Er zal 2-4 uur worden gefotografeerd, liefst doordeweeks op de manier van Day in the Life, documentaire familiefotografie.
- Lees hier meer informatie over Day in the Life sessies (documentaire familiefotografie).
- Gezinnen krijgen ca. 20-30 beste beelden van de sessie.
Voorwaarden om mee te doen
- Beelden mogen door Stichting Hartekind gebruikt worden voor promotie- en marketing doeleinden om zodoende meer bewustzijn voor Hartekinderen te creëren.
- Beelden mogen door de fotograaf gebruikt worden op haar website (portfolio/blog), social media, en in eventuele publicaties en wedstrijden.