Voor het UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis
Een gevarieerde beeldbank van met zorg gemaakte échte foto’s
Verhalen zijn de hartslag van je zorgorganisatie. Daar ben ik van overtuigd, en veel zorgorganisaties zijn dat met mij eens. Het UMC Utrecht was op zoek naar documentaire foto’s die het échte zorgverhaal vertellen zoals het is. Ik ben heel trots dat ik voor dit mooie ziekenhuis al meerdere fotoreportages heb gemaakt om voor hen een gevarieerde beeldbank te realiseren. Ik help hen aan breed inzetbaar beeldmateriaal voor zowel interne als externe communicatie. Van geneeskundestudenten en medewerkers in de labs tot ouders met hun kinderen op de polikliniek en thuis tot zelfs zorgprofessionals aan het werk in de operatiekamer – iedereen verdient een plek in de beeldbank.
Menselijk en innovatief
Bij het maken van een beeldbank begin ik met een uitgebreid overleg met de communicatie- en marketingprofessionals van de organisatie. Wat voor foto’s zijn er nodig? Welk verhaal mag er verteld worden? Wat voor stijl past bij de branding en marketing? Zo kwam ik samen met het UMC Utrecht tot een lijst van plekken en momenten om te fotograferen, zodat we een gevarieerde beeldbank zouden krijgen. Het UMC Utrecht wil de beelden gebruiken voor allerlei branding- en marketingdoelen en voor speciale dagen die zij organiseren. Daarom kozen ze het meest uitgebreide pakket: ze kunnen dan onbeperkt foto’s downloaden uit de beeldbank en mogen die overal vrij gebruiken.
Ik geloof in de pracht (en kracht) van het alledaagse. In oprechtheid, humor, betrokkenheid en plezier in foto’s. Spontane beelden geven dat alles veel meer dan strak geregisseerde beelden. Precies om die reden was het UMC Utrecht bij mij uitgekomen. Met hun foto’s wil het ziekenhuis uitstralen dat het om mensen draait én dat het UMC Utrecht met innovaties de gezondheid van mensen verder verbetert. Daarom maak ik foto’s die dat uitstralen. Foto’s waarop zorgmedewerkers met veel toewijding, aandacht en liefde voor hun patiënten zorgen.
Oprechte foto’s zonder verstoring van de zorg
De opdracht is om foto’s te maken van mensen die bezig zijn met hun dagelijks werk. Ik leg hen vast terwijl ze doen wat ze altijd doen: de beste zorg verlenen, met aandacht voor hun patiënten zorgen en zich volop inzetten voor de gezondheid van hun patiënten. Dat past heel goed bij mijn visie op fotografie.
Ik geloof in echte beelden die het verhaal vertellen. Daarom zie je op mijn beelden echte professionals aan het werk en echte patiënten. Met interactie en connectie. Échte momenten. Jóuw professionals en patiënten.
Daardoor stralen de beelden veel meer gevoel uit en heb je beelden die het echte verhaal weergeven. Zo maak ik voor het UMC Utrecht beelden die kijkers in hun hart raken, boeien en binden. Of het nu (toekomstige) patiënten, hun naasten of nieuwe zorgmedewerkers zijn. Die beelden maak ik ook zonder verstoring van het dagelijks werk; jouw zorgprofessionals kunnen doen wat ze altijd doen. Altijd integer en met respect naar alle betrokkenen toe.
Van de polikliniek tot de neonatologie
Ik zorg voor een variatie aan beelden door in allerlei settings te fotograferen. Ik maakte beelden op allerlei plekken in het ziekenhuis, foto’s bij patiënten thuis en ook foto’s in de studentenlabs. Soms sta ik in een blauw pak te fotograferen op de operatiekamer. Dan weer fotografeer ik de dagelijkse gang van zaken op de polikliniek. Op het ene moment kijk ik – geëmotioneerd – toe hoe de allerkleinsten op de neonatologie-afdeling vechten voor hun pas net gestarte leventje. Aan de andere kant fotografeer ik oudere kinderen die om diverse redenen bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis binnenkomen. Ieder met een eigen verhaal, dat ik met zorg en aandacht vastleg!
Zo fotografeerde ik op de neonatologie-afdeling onder andere de kangaroo care. Dit betekent dat ouders met hun te vroeg geboren kindje buidelen: hun kindje mag dan (aan de slangetjes) dicht bij een ouder op de blote buik liggen. Dat helpt bij de verbinding tussen ouder en kind. Daarnaast maakte ik foto’s op de dynamische polikliniek: dé plek waar dagelijks honderden patiënten met een arts in gesprek zijn.
En dan ben ik zo blij met hun mooie woorden:
Ook mocht ik foto’s maken van labexperimenten, waarbij studenten Geneeskunde zich over casussen buigen. Het is mooi om te zien hoe de passie voor zorg er al vroeg inzit bij deze toekomstige professionals. Nog bijzonderder was dat ik tijdens het fotograferen een student tegenkwam die ik als klein jongetje had zien opgroeien. “Ben jij Dan?”, vroeg ik, een tikkeltje verbaasd. Hij was het. Zijn ouders zijn bevriend met mijn broer, dus ik kende hem al toen hij nog als vierjarige buiten speelde. Het is bijzonder hoe klein de wereld is. En hoe jongetjes van vroeger “opeens” de zorgprofessionals van morgen zijn.
Het resultaat: foto’s voor alle uitingen
Het UMC Utrecht zet mijn beelden breed in voor allerlei externe en interne communicatie. Zo worden de beelden onder meer gebruikt in de werving. Ook gebruikt het UMC de foto’s op hun site, in social-media-berichten, in magazines, in folders, op banners bij belangrijke dagen en ook in communicatie naar buiten toe (zoals persberichten of nieuwsartikelen).
Het mooiste compliment dat ik kon krijgen van deze opdrachtgever, is dat 80% van de beelden in hun beeldstijlrichtlijnen van mijn hand is als voorbeeld van hoe dé UMC Utrecht-foto’s eruit moeten zien. Ik had niet trotser kunnen zijn. Op deze prachtige opdracht. Op het eindresultaat. En op een prachtige zorg-opdrachtgever!
Dit is wat Marike (Merkstrateeg & Brandmanager), met wie het zo leuk en fijn werken is, over onze samenwerking zegt:
“Wij waren op zoek naar een fotograaf die het hart van onze organisatie op een realistische manier in beeld kon brengen. We vertellen veel verhalen en met sterke fotografie zetten we die verhalen nog meer kracht bij. We vinden het belangrijk dat onze foto’s de persoon achter de mens laten zien, je ‘pakken’ en een verhaal vertellen. Sandra weet dit keer op keer te vangen en zo zorgt haar fotografie ervoor dat we als merk groeien. Ik krijg altijd veel complimenten over onze fotografie.
Samenwerken met Sandra is fijn: ze is een professional, komt afspraken na, en is flexibel, eerlijk en erg betrokken. Ik beveel Sandra zeker aan!”
A Dream come true!
Zo trots op mijn foto's die in de beeldbank van het Umc Utrecht en wkz zitten!
Ik merk dat ik het lastig vind om de foto's voor dit blog te kiezen. Heb ik de juiste gekozen? Heb ik de sterkste momenten gekozen? Is er genoeg variatie? Laat ik zien wat ik kan? Past het bij het blog? Op de laatste 3 vragen is het antwoord volmondig JA! Alleen ik zou zoveel meer willen delen met jullie! Dus ik heb, als je er niet genoeg van kan krijgen, een compilatie gemaakt van nog meer prachtige momenten uit de (documentaire) zorgreportages voor UMCU - WKZ tot nu toe! Geniet!
>> Bekijk ook mijn portfolio voor meer beelden die ik maakte voor de zorg.
Ook op zoek naar échte beelden van de zorg?
Als betrokken huisfotograaf voor (zorg)organisaties help ik mooie organisaties in de zorg om hun verhaal te vertellen met échte beelden. Ik help je om nooit meer om echte, verhalende beelden voor je marketing en communicatie verlegen te zitten. En om de aandacht te krijgen én vast te houden met beelden die je publiek weten te raken. Want dát zijn de foto’s waar de kijker (jouw patiënt, een nieuwe medewerker, een naaste of een andere betrokkene) door geraakt wordt en op aangaat.
Graag vertel ik je hoe ik voor jouw zorgorganisatie verhalende foto’s kan maken die echt een meerwaarde hebben voor je (merk)verhaal. Mail of bel me voor een kennismaking. Dan praten we er samen vrijblijvend over verder.
Bekijk ook mijn Hartekind-foto’s waar een deel in het UMCU-WKZ zijn gemaakt
Alle foto’s op deze pagina heb ik in opdracht van het UMC gemaakt. Ook voor Project Hartekind, waarvoor ik kinderen met een hartafwijking heb gefotografeerd, maakte ik foto’s in onder andere het UMC/WKZ. Je kunt mijn foto’s voor dit project, de verhalen van de kinderen en het daaruit voortgekomen prachtige eindresultaat, het Hartekind boek, terugvinden op mijn site.