Universiteit Utrecht & UMC Utrecht: Be Real-magazine
In de wereld van redactionele fotografie staat het vertellen van verhalen door middel van beelden centraal. Als fotograaf is het mijn missie om deze verhalen vast te leggen op een manier die je raakt – een ook die het geschreven verhaal verbinden. In het eenmalige Be Real-magazine voor de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht stonden de verhalen van kinderen en jongeren centraal. Dit nieuwe magazine draait om de impact van jeugdonderzoek en de sociale samenwerkingen van Dynamics of Youth en Child Health, één van de zes speerpunten van het UMC Utrecht. Met een team van tekstschrijvers en de visie van ontwerpbureau Ontwerpwerk was mijn taak om het beeldmateriaal te verzorgen. Door portretten en actiebeelden tot leven te brengen, konden we een sterk visueel verhaal vertellen dat de ziel en de kracht van deze kinderen en jongeren écht liet zien.
De foto’s in dit blog heb ik speciaal voor dit verhaal uitgekozen. Benieuwd welke beelden uiteindelijk het magazine gehaald hebben? Neem zeker een kijkje!
En wil je weten wat een Day in the Life-reportage écht inhoudt? Bekijk dan het filmpje van Luca, James en Lieven onder het kopje 'De impact: redactionele fotografie die spreekt' en zie wat documentaire fotografie kan opleveren: pure, ongedwongen momenten uit het dagelijks leven, vastgelegd zoals het gebeurt. Geen poses, gewoon écht leven!
Een meerdelige fotoreportage: op zoek naar oprechte verhalen
Dit project bestond uit zes afzonderlijke reportages (in totaal 10 uur fotografie), waarbij ik een Day in the Life-reportage heb gemaakt bij één gezin en daarnaast meerdere individuele kinderen en jongeren heb geportretteerd. Meerdendeels werkte ik met de Day in the Life-aanpak, zoals bij de reportage Priya, waarbij ik haar vastlegde in haar werk als (stagiair) sociaal hulpverlener. Ook werden foto’s uit drie eerdere fotoreportages die ik al voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) had gemaakt, zoals die van baby Bobby, hergebruikt. Daarnaast kocht het team een beeld aan uit een particuliere reportage: een krachtige foto van een kind op een trampoline, die zo sterk resoneerde dat ze deze graag wilden publiceren.
De start begon met een introductie door Renske, wetenschapsvoorlichter bij UMC Utrecht, en enthousiaste ambassadeur en supporter van mijn werk, die mij voorstelde aan de projectgroep. Samen stelden we vast welke thema’s visueel moesten worden ondersteund in het magazine. Daarbij dacht ik actief mee over de beelden: ik dook in mijn archief, bekeek eerder werk en selecteerde beelden die het verhaal van elk kind in het magazine zouden versterken, met Utrecht als herkenbare achtergrond.
Door kinderen op een natuurlijke manier in hun eigen wereld vast te leggen, creëren we beelden die de verhalen achter de jeugd tonen.
In elke reportage liet ik de kinderen zien zoals ze zijn, vaak op plekken die ze leuk vinden of belangrijk voor hen zijn. Zo is er Dex, stralend op een mini-tractor in de speeltuin van het WKZ, en Munira, die bij SVO de Dreef in Utrecht Overvech traint met de droom om het nationale meisjeselftal te halen. Of Turan, die ik opnieuw fotografeerde: nu niet breakdancend zoals voor Project Hartekind, maar skateboardend in het skatepark, samen met zijn broertje. Hun energie, plezier en de broederlijke dynamiek gaven de spontane kracht die perfect de cover van het magazine sierde.
Momenten die blijven hangen
De spontane momenten maakten deze opdracht onvergetelijk. Zo herinner ik me de broertjes Luca en James, samen met hun vriendje Lieven, die vol enthousiasme rondrenden in een speeltuin. Mama draaide de draaimolen, terwijl papa de schommel bediende – bijna een trap in zijn gezicht kreeg wat zorgde voor hilariteit en een beeld vol levensvreugde. Dit soort momenten, vol beweging en levensvreugde, zijn precies wat het echte leven voor deze kinderen zo mooi maakt.
Ook waren er de meisjes, Limaya en Amber, in de tuin van het buurtcentrum, druk bezig met het plukken van onkruid – een scène die heerlijk zorgeloos en vol leven was. De zon scheen, ze hadden plezier, en één van hen droeg een shirt van Bugs Bunny. Ik kon het niet laten om met het licht en de speelsheid te experimenteren. Later hadden ze een leuk gesprek met Priya over opleidingsmogelijkheden. Priya liep stage als sociaal hulpverlener bij het Breakwell-instituut in Utrecht Overvecht, waar ze jongeren begeleidt bij het maken van onderwijskeuzes.
Wat ik hoop dat lezers uit mijn beelden halen, is een gevoel van verbinding en herkenning. Misschien zelfs inspiratie. Ik wil dat ze door mijn foto’s even stilstaan bij de momenten die we normaal misschien niet zo snel zouden vastleggen of wellicht over het hoofd zien maar die ons juist zoveel vertellen over zorg, aandacht en wat ons menselijk maakt.
Elk beeld of beeldverhaal dat ik maak, moet niet alleen iets tonen, maar ik zou ook willen dat je iets voelt — of dat nu een glimlach, grinik, ontroering, vreugde of een gevoel van herkenning is. Mijn wens is dat elk beeld een verhaal vertelt dat je prikkelt om stil te staan bij, na te denken over, of misschien zelfs anders te kijken naar de mensen en situaties om hen heen.
De impact: redactionele fotografie die spreekt
Het Be real-project toont aan hoe krachtige beelden een boodschap kunnen overbrengen. Mijn fotografie geeft een gezicht aan de jeugdige verhalen die wetenschappelijk onderzoek ondersteunen, waardoor ze menselijker en begrijpelijk worden. De beelden vinden hun weg naar het magazine én de beeldbank van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht / Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar ze kinderen, jongeren, ouders en onderzoekers visueel verbinden.
Door de samenwerking met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht vergroten deze beelden de impact van de onderzoeksprojecten. Ze creëren een emotionele connectie tussen de wetenschap en de verhalen van de kinderen en jongeren die centraal staan. Zo gebruikte het magazine bijvoorbeeld een eerdere reportage van een baby onder speciale ziekenhuislampen, als onderdeel van een studie naar slaap en gelijke ontwikkelingskansen. Deze beelden tonen niet alleen de kinderen, maar ook de inzet van onderzoekers die zich inzetten voor een betere toekomst voor ieder kind.
Het vastleggen van kwetsbare momenten biedt context aan complexe thema's zoals slaap en risicovolle spelactiviteiten ('Risky Play'), die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van kinderen. Fotografie slaat zo een unieke brug tussen wetenschappelijke feiten en emotie; het maakt niet alleen data en feiten zichtbaar, maar ook het verhaal van échte levens en gezinnen die ons raken en inspireren.
Deze beelden herinneren ons aan het doel van deze onderzoeken. Ze geven niet alleen de kinderen, hun families en onderzoekers een gezicht maar tonen ook de kracht, het plezier en de hoop die hun toekomst nog alle kanten op kan sturen. Ze vertellen een verhaal dat verder gaat dan tekst – visuele storytelling die emoties en betekenis vastlegt.
Met zorg en betrokkenheid werken aan een gezonder leven voor ieder kind – dát is Be real in beeld en verhaal.”
Ontdek de rest van de foto's van de fantastische middag met Luca en James hieronder - het is een feestje dat je echt niet wilt missen!
KLIK OP HET FILMPJE VOOR EEN INDRUK VAN EEN DAY IN THE LIFE-REPORTAGE EN DE VARIATIE AAN BEELDMATERIAAL DIE JE DAARUIT KUNT HALEN
Met dit filmpje neem ik je mee in een middag vol speelplezier en spontane momenten met Luca, James en hun vriendje Lieven. Van buiten ravotten in de speeltuin tot koekjes bakken en piano spelen, dit is een inkijkje in de kracht van documentaire fotografie: authentieke beelden die échte verhalen vertellen, precies zoals het is.
– En hiermee kun je je beeldbank versterken met unieke en herkenbare momenten! Zonder die saaie stockfoto’s – gewoon écht leven, zoals het is!
De kracht van beeld is eindeloos
Het werk voor het Be real-magazine is voor mij een hoogtepunt, en ik ben trots op wat we samen hebben neergezet. Beelden die échte menselijke verhalen vertellen, maken impact. De kracht van beeld is eindeloos, vooral wanneer het wordt ingezet om echte verhalen te vertellen. De warme samenwerking met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht maakt dit project een prachtig voorbeeld van hoe een gezamenlijke missie – het versterken van de gezondheid van kinderen en jongeren – zichtbaar wordt in beelden die blijven hangen.
Ik kijk ernaar uit om in de toekomst nog meer projecten te doen waarin de menselijke kant van de zorg en wetenschap centraal staat.
Mijn essentiële ingrediënten voor een sterk verhaal in beeld
- Oprechte verhalen vangen
In mijn werk probeer ik niet alleen beelden te maken, maar ook de essentie van wie mensen zijn en wat hen drijft vast te leggen. Oprechte verhalen ontstaan vaak op de meest onverwachte momenten – een blik, een gebaar, een spontane lach. Bij elke fotoreportage laat ik de echte momenten spreken. Door mensen in hun eigen omgeving vast te leggen, komt hun unieke verhaal tot leven. Het resultaat? Beelden die niet alleen mooi zijn, maar ook een emotionele connectie creëren. Wanneer iets oprecht wordt vastgelegd, spreekt het voor zich en is het zichtbaar in de foto’s – je kunt het bijna voelen. - Kracht van alledaagse momenten
Wat mij blijft motiveren en inspireren, zijn die alledaagse momenten die zoveel vertellen over de veerkracht van mensen en hen laten zien wat ze wel kunnen, ondanks de uitdagingen. In de meest gewone interacties schuilt vaak de grootste betekenis: een glimlach die zegt "ik ben oké", een zachte aanraking die zorg en verbondenheid uitstraalt, of een kind dat in stilte rust bij de aanwezigheid van een ouder. Het zijn deze intieme gebaren die laten zien wie mensen echt zijn, voorbij het oppervlak - daar zit de magie. En juist in de moeilijkste tijden, wanneer de kwetsbaarheid het grootst is, zie je kracht. Deze momenten kunnen anderen niet alleen raken, maar hen ook een andere kijk geven op zorg, leven of werk. - Spontane interacties geven het leven kleur
In die alledaagse momenten zitten spontane interacties en emoties die leven en kleur geven aan de beelden die ik maak. Of het nu gaat om kinderen die spelen, vrienden die lachen, of mensen die samen iets doen - deze momenten brengen een levendige energie en dynamiek die veel dieper gaan dan geposeerde of geregisseerde foto's. Ze tonen niet alleen de buitenkant, maar ook de ervaringen, de gevoelswereld van de mensen. Of het nu gaat om een onverwachte lach of traan, een onbewuste beweging, of een liefdevolle aanraking, ze geven de beelden een ongefilterde echtheid die je recht in het hart raakt. Zulke momenten zijn goud waard! - Met elkaar, voor elkaar
Goede communicatie is de sleutel. Bij elke fotosessie wil ik niet alleen de boodschap vastleggen die mijn opdrachtgever wil overbrengen, maar ook de verhalen van de mensen achter de camera. Wat doen ze graag in hun dagelijks leven? Wat drijft hen? Dit gesprek helpt ons om samen het echte verhaal te vinden en voorkomt dat de beelden te veel overlappen met wat er al bestaat. Zo creëren we echt iets unieks. En door samen te werken en open te staan voor feedback, zorgen we ervoor dat de beelden niet alleen de visie van het project versterken, maar ook de boodschap helder overbrengen. Samen creëren we iets moois!
Ik kijk ernaar uit om in de toekomst nog meer projecten te doen waarin de menselijke kant centraal staat. Visuele storytelling is voor mij een manier om deze verhalen te delen en te laten resoneren bij iedereen die ze ziet.
Ik geloof in de kracht van oprechte verhalen en ga daarom voor redactionele fotografie die échte menselijke verhalen vertelt die raken!
Ontdek de kracht van authentieke verhalen
Wil je samenwerken aan een project dat impact maakt? Laten we brainstormen!
Een inspirerende samenwerking
Wat deze samenwerking zo leuk maakte, was het samenwerken met zowel Jacobine (managing director) als Saskia (adviseur wetenschapscommunicatie) vanuit de Universiteit Utrecht als Carolien (programmamanager Child Health) en Renske vanuit het UMCU. Vanaf ons eerste gesprek voelde ik dat we op dezelfde golflengte zaten. Ze waardeerden mijn energie en betrokkenheid, zowel bij de mensen die ik fotografeerde als bij de samenwerking met hen. Deze onderlinge afstemming en het begrip van elkaars visie waren essentieel voor het maken van foto's die blijven hangen.
Carolien was zo blij met het eindresultaat dat ze het niet kon laten om een prachtige review achter te laten:
"Voor ons magazine en de beeldbank heeft Sandra prachtige foto’s gemaakt, waarbij ze mooie perspectieven kiest en het karakter van de mensen op de foto weet vast te leggen! Daarbij is Sandra energiek, betrokken – bij zowel de mensen op de foto’s als bij ons (de opdrachtgever) – denkt ze proactief mee, streeft ze een hoog niveau van kwaliteit na en is ze uitermate flexibel. Heel fijn om mee samen te werken."
Deze erkenning van mijn klanten motiveert me om verder te gaan met het vertellen van verhalen door middel van fotografie. Het bevestigt dat mijn aanpak niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook impact heeft.
Ook geïnteresseerd in het tot leven brengen VAN JOUW (ZORG)VERHALEN?
Met redactionele fotografie maak ik de dagelijkse werkelijkheid zichtbaar. Ik leg de oprechte betrokkenheid en unieke momenten vast, zodat jouw publicatie niet alleen informeert, maar ook écht raakt. Als documentair fotograaf kom ik graag langs om beelden te creëren die jouw verhalen versterken.
Graag vertel ik je hoe ik ook voor jouw (zorg)organisatie verhalende foto’s kan maken die echt een meerwaarde hebben voor je (merk)verhaal. Neem gerust contact op om samen te werken aan visuele storytelling die raakt, via e-mail of telefoon voor een vrijblijvende kennismaking.
Nieuwsgierig?
Lees het volledige Be real-magazine
Bezoek Dynamics of Youth
Bekijk hier het artikel op Ontwerpwerk