Verrijking van de universiteit beeldbank: Een internationale samenwerking vol gezelligheid en plezier
De Universiteit Utrecht, één van de oudste en meest vooraanstaande universiteiten van Nederland, staat bekend om haar sterke focus op onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact. In deze inspirerende samenwerking lag de nadruk op het vastleggen van de essentie van de universiteit: een plek waar diversiteit en gezelligheid hand in hand gaan. Het doel was om een kleurrijke, natuurlijke uitstraling te creëren in hun visuele communicatie, waarmee de Universiteit Utrecht zich profileert als een gastvrije en levendige omgeving waar studenten zich thuis voelen. Vanuit mijn passie voor documentaire fotografie was ik meteen enthousiast, vooral omdat de universiteit momenten van plezier en verbinding wilde vastleggen!
Van internationale studenten tot spontane momenten
Begin april ontving ik een mooie mail vanuit het communicatieteam van de Universiteit Utrecht met de vraag of ik kon helpen om hun universiteit beeldbank aan te vullen. Dit was het startschot voor een fijne samenwerking vol plezier en inspiratie. Het doel? Een meer ontspannen, natuurlijke en warmere uitstraling in hun visuele communicatie met oog voor diversiteit en menselijkheid; en vooral het laten zien dat de Universiteit Utrecht een gezellige diverse plek is waar een ontspannen sfeer heerst. Een plek waar studenten niet alleen hard werken, maar zich ook op hun gemak voelen. Een plek waar plezier en interactie net zo belangrijk zijn als studie en werk. Deze waarden vormden de leidraad voor de fotoreportages. Onderwijsmarketing is dan ook een cruciaal onderdeel van deze samenwerking, omdat het doel is om de universiteit op een authentieke manier in de markt te zetten en zowel studenten als medewerkers aan te trekken.
Hier kreeg ik meteen energie van! Natuurlijk belde ik gelijk Kim, de beeldredacteur van Universiteit Utrecht. Persoonlijk contact is voor mij onmisbaar, vooral bij projecten waar gevoel en sfeer zo’n belangrijke rol spelen. Het eerste wat me meteen opviel tijdens ons telefoongesprek was haar enthousiasme over eerdere projecten die ik had gedaan, zoals de opdracht voor de Dynamics of Youth voor het BeReal magazine. Ze ontdekte dat ik de fotograaf was van een foto die ze in de universiteit beeldbank had gevonden, en was gecharmeerd door mijn natuurlijke kleurgebruik en de rustige, ongedwongen uitstraling van de beelden. Ze zag hoe die beelden perfect aansloten bij de ontspannen en diverse uitstraling die ze nu voor ogen had. Mijn Day in the Life-aanpak, waarbij ik niets van de ‘modellen’ vraag en ze volledig zichzelf laat zijn, was precies wat de Universiteit Utrecht zocht.
Vier dagdelen, veel locaties: van campus tot binnenstad
De opdracht bestond uit vier dagdelen, verspreid over verschillende locaties van de universiteit. Dit gaf ons de ruimte om met verschillende groepen studenten en medewerkers te werken, en de veelzijdigheid van de Universiteit Utrecht in beeld te brengen.
Ik vond het ontzettend leuk om te merken hoe internationaal de sfeer was; dat maakte me zo enthousiast! Ik voelde me gelijk op mijn gemak en thuis. De verschillende nationaliteiten gaven me een gevoel van herkenning, waardoor het leek alsof ik weer thuiskwam in mijn jeugdige buitenlandervaringen. Het was ook geweldig dat er Spaanstalige studenten waren; zodra ze merkten dat ik ook Spaans spreek, ontstond er direct een gemoedelijke sfeer. Het is gewoon fantastisch om met jonge mensen op pad te gaan, te horen waar ze mee bezig zijn en te zien hoe ze met elkaar omgaan.
Als fotograaf kom ik op zoveel verschillende plekken en ontmoet ik talloze mensen. Mijn ervaringen als kind in het buitenland, gecombineerd met ongeveer 20 jaar als projectmanager, helpen me om me snel aan te passen en ongemak weg te nemen. Toen ik bijvoorbeeld struikelde, maakte ik een grapje: “Tja, ik ben een tikkeltje onhandig!” Dit zorgde voor de nodige hilariteit en hielp iedereen zich op hun gemak te voelen. Zo leidde de middag tot een ontspannen sfeer vol geklets en lachende gezichten.
Dag 1: Historisch Janskerkhof – Puur en Authentiek
We begonnen in het hart van de stad, bij het prachtige, historische Janskerkhof. Het was meteen voelbaar dat deze plek vol verhalen zat. Hier fotografeerden we studenten in het dagelijkse leven: wandelend tussen colleges door, interactie tijdens een werkcollege en in kleine studiegroepjes, en tijdens de lunch in het gras. De zon scheen heerlijk, wat meteen zorgde voor een ontspannen en warme sfeer, en de interacties tussen de studenten waren puur en ongedwongen. Dit soort momenten zijn goud waard in documentaire fotografie. Geen geposeerde shots, maar puur vastleggen wat er gebeurt. Dat is de kracht van dit type werk: échte mensen in échte situaties.
Vooral tijdens het werkcollege hadden wij de setting ‘klaargezet’, maar de dynamiek was helemaal echt. Studenten waren serieus, hadden plezier, stelden vragen, keken elkaar aan – en dat is precies wat de Universiteit Utrecht wilde laten zien: dat studenten zich hier kunnen ontwikkelen in een omgeving waar ook ruimte is voor gezelligheid en menselijkheid.
Dag 2: University Campus Utrecht – Diversiteit en Interactie
Op de tweede dag stond de internationale campus centraal. Hier legde ik een levendige groep van 12 studenten vast, die samenwerkten, praatten, fietsten en aan het eind van de dag in het cultuurcentrum Parnassos een borrel dronken. De voertaal (op alle dagen) was Engels, wat de internationale sfeer extra versterkte. Het doel was om de campus neer te zetten als een bruisende, informele plek, en dat lukte dankzij de ontspannen interacties tussen de studenten. Deze ongedwongen momenten geven echt de sfeer van de universiteit en het studentenleven weer: een plek waar mensen samenkomen, elkaar leren kennen, samenwerken en lol hebben. De beelden stralen uit dat de universiteit niet alleen een plek is om te studeren, maar ook een plek waar je je thuis kunt voelen; ze geven precies dat gezellige, ongedwongen gevoel waar de universiteit naar op zoek was.
Echte studenten zijn op hun mooist als ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Vol enthousiasme, karakter en met die unieke blik op de wereld. Dat is wat ik vastleg!
Mijlpalen vieren op een levendige universiteit: onverwachte momenten vol betekenis
Tijdens mijn werk voor de universiteit beeldbank zag ik hoe levendig en gastvrij de campus is. oud-student weet ik hoe waardevol het is om niet alleen te studeren, maar ook samen plezier te maken en bijzondere momenten te beleven. Een mooi voorbeeld daarvan gebeurde op de University Campus Utrecht.
We stonden voor een prachtig gebouw met al die mooie, groene bomen toen ik plotseling in mijn ooghoek een groep mensen uit het gebouw zag komen. Het bleek een afstudeermoment te zijn! Zonder te aarzelen, gebruikte ik de studentes in de voorgrond en richtte ik mijn camera op de afgestudeerden in de achtergrond. Zo kreeg ik precies dat gevoel vastgelegd waar het op deze plek om draait: toewerken naar het einddoel en vieren van wat bereikt is. Daar doe je het tenslotte allemaal voor! Het gaf een extra laag aan de foto’s en liet zien hoe divers en levendig de University Campus Utrecht eigenlijk is. Wanneer dit effectief wordt ingezet, is dit onderwijsmarketing ten top.
Het zijn precies dit soort momenten—onverwacht, spontaan, en vol betekenis—die de universiteit tot een gastvrije en inspirerende plek maken waar iedereen zich thuis voelt. En dát is wat ik wilde laten zien!
Dag 3: Science Park – Innovatie en Studie
De derde dag brachten we door op het Science Park, met name in het Androclus- en Minnaertgebouw. Terwijl ik in het Studielandschap de studenten vastlegde die geconcentreerd aan het werk waren tussen de skeletten en 3D-diermodellen, genaamd plastinaten, probeerde ik die mix van serieuze studie en ontspanning in de foto’s te vangen, en dat gaf de foto’s een menselijke en toegankelijke sfeer. Daarna moesten wij van het Androclusgebouw naar het Minnaert-gebouw lopen om een werkcollege setting te fotograferen - wat hebben wij daar ook gelachen!
Het voelt alsof jij een kijkje neemt in het echte leven van de student en het onderwijs. Dat maakt het allemaal zoveel aantrekkelijker en toegankelijker!
Dag 4: Professionaliteit en Gezelligheid
De laatste dag draaide volledig om het vastleggen van medewerkers in verschillende werksituaties, gedaan in het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht. Het doel was hun werk te laten zien als zowel professioneel als menselijk. Ook hier was het belangrijk om die kleine momenten van samenwerking, concentratie en interactie vast te leggen. Dit leverde beelden op die zowel variatie als warmte uitstralen, met een menselijker en persoonlijker karakter: een balans tussen formele portretten en spontane momenten. Hiermee kunnen we laten zien dat de Universiteit Utrecht niet alleen een plek is voor studenten, maar ook een warme en stimulerende omgeving voor haar medewerkers.
Ontdek de kracht van authentieke verhalen!
Een succesvolle samenwerking met de Universiteit Utrecht!
Wat deze opdracht zo plezierig maakte, was de samenwerking met Kim. Vanaf het eerste telefoongesprek was er een klik. Kim waardeerde mijn vermogen om mensen snel op hun gemak te stellen, mijn flexibiliteit en mijn snelheid in het schakelen tussen verschillende locaties en situaties. Hierdoor verliep het hele proces soepel en efficiënt – een belangrijke eigenschap in een drukke academische omgeving.
Kim was zo blij met het eindresultaat dat ze nog een prachtige review achterliet, en ik kan niet wachten op een volgende samenwerking!
“Mijn samenwerking met Sandra was echt geweldig! Ze is ontzettend vriendelijk en meedenkend, wat de hele ervaring heel prettig maakte. Sandra is goed bereikbaar en reageert altijd snel, of het nu per mail, berichtje of telefonisch is. Ook is ze erg flexibel, wat ons erg heeft geholpen.
Wat ik vooral waardeer is hoe Sandra je meteen op je gemak stelt, dat zie je ook terug in de foto’s die ze maakt. De foto’s zijn niet alleen ontzettend mooi geworden, maar werden ook nog eens heel snel bewerkt en opgeleverd. Ik raad iedereen aan om met Sandra samen te werken. Zelf kijk ik er al naar uit om in de toekomst weer met haar op pad te gaan voor nieuwe fotoreportages!
Resultaat: Persoonlijker en diverser beeld voor de universiteit beeldbank
Bij het terugkijken op deze opdracht ben ik trots op hoe de beelden het verhaal van de Universiteit Utrecht vertellen. Ze wilden laten zien dat hun universiteit een plek is waar mensen zich welkom en op hun gemak voelen. Dat is gelukt dankzij de diversiteit aan mensen die we hebben gefotografeerd en de ongedwongen momenten die we hebben vastgelegd. De combinatie van binnen- en buitenfoto’s zorgt ook voor variatie en levendigheid in de uiteindelijke serie. De beelden stralen precies dat uit wat Kim in gedachte had en wat breed gebruikt kan worden: ontspannen en open sfeer, diversiteit en gezelligheid.
Kernpunten van de samenwerking
- Verrijking van de universiteit beeldbank: Deze samenwerking heeft geleid tot een waardevolle aanvulling van de beeldbank van de Universiteit Utrecht, met beelden die de diversiteit en de levendige sfeer van de universiteit prachtig weergeven.
- Spontane, verhalende fotografie: Met mijn documentaire aanpak heb ik ongedwongen momenten weten vast te leggen, waardoor de echte menselijkheid en gezelligheid van het onderwijs voelbaar worden.
- Internationale samenwerking: De samenwerking vond plaats met een diverse groep internationale studenten, waardoor we een unieke mix van culturen en ervaringen konden vastleggen.
- Inspirerende resultaten: De beelden bieden een uniek inkijkje in de universiteit en zijn een bron van inspiratie voor zowel huidige als toekomstige studenten en medewerkers.
Het was een bijzonder project waar ik ontzettend van heb genoten. De samenwerking met de universiteit was super fijn, en het enthousiasme van de studenten en medewerkers werkte aanstekelijk. Ik heb échte momenten kunnen vangen die de kern van de universiteit weerspiegelen! Hun positieve feedback bevestigde dat we de juiste snaar hebben geraakt. Ik kijk er naar uit om in de toekomst nog vaker met hen samen te werken en opnieuw bij te dragen aan hun visuele identiteit en de groei van de universiteit beeldbank!
Met mijn verhalende foto’s breng ik de echte sfeer van jouw onderwijsinstelling in beeld. Ik leg niet alleen de gebouwen en lessen vast, maar ook de momenten die het onderwijs bijzonder maken. Denk aan lachende gezichten tijdens (werk)colleges, enthousiaste studenten in de klas, of de saamhorigheid tijdens gezamenlijke activiteiten. Mijn foto's vertellen het verhaal van jouw instelling door de ogen van studenten en medewerkers. Dit zorgt ervoor dat ouders, toekomstige studenten en de gemeenschap de unieke, warme sfeer van jouw onderwijsorganisatie voelen. Het is alsof ze een kijkje nemen in het echte leven van het onderwijs en dat maakt jouw instelling aantrekkelijker en toegankelijker!
Wil je samen met mij een visueel verhaal creëren dat raakt? Laten we iets moois creëren!
Zo trots! Klik op het filmpje hieronder voor een compilatie van de reportages, naast de fotos in dit blog, voor de Universiteit Utrecht
En aan het einde zie je mij aan het werk. Een paar foto's gemaakt door stagiaire Nick Frowijn.
Ook geïnteresseerd in echte beelden?
Met mijn fotografie help ik de Universiteit Utrecht en andere organisaties om hun unieke verhalen te vertellen door middel van verhalende en documentaire beelden. Vanuit mijn ervaring met Day in the Life-fotografie leg ik de echte sfeer vast, zonder opsmuk. Deze beelden tonen niet alleen de diversiteit en menselijkheid van de universiteit, maar ook de verbondenheid tussen studenten en medewerkers.
Graag vertel ik je hoe ik ook voor jouw onderwijsinstelling verhalende foto’s kan maken die echt een meerwaarde hebben voor je (merk)verhaal. Neem gerust contact met me op via e-mail of telefoon voor een vrijblijvende kennismaking.
Hoe leuk is dít! Na afloop wilden de studenten dolgraag samen op de foto én kreeg ik nog een dikke afscheidsknuffel – echt zo’n mooie afsluiting vol warmte en plezier!