Verrijking van de universiteitsbeeldbank:
Een internationale samenwerking vol plezier
De Universiteit Utrecht is een heel diverse universiteit en één van de oudste van Nederland. Aan mij was de mooie taak om de essentie van de universiteit in beeld te brengen: een plek waar diversiteit en gezelligheid hand in hand gaan. Van studenten in de collegezaal tot spontane momenten in de pauze – ik vereeuwigde ze allemaal. Een opdracht naar mijn hart! Niet alleen omdat ik zelf ooit met veel plezier heb gestudeerd, maar vooral omdat ik juist de momenten van plezier en verbinding mocht vastleggen!
Een plek waar hard werken en gezelligheid samengaan
'Kun jij helpen om onze universiteitsbeeldbank aan te vullen?’ Toen ik een e-mail van het communicatieteam van de Universiteit Utrecht ontving met die vraag, was ik direct razend enthousiast. Ik heb zelf gestudeerd en heb een groot deel van mijn jeugd in het buitenland doorgebracht. Jonge, getalenteerde studenten in een internationale omgeving vastleggen, is me dan ook op het lijf geschreven. It brings back memories. Die e-mail was het startschot voor een samenwerking vol plezier en inspiratie.
Het doel van de fotoreportage? Nieuwe foto’s voor hun beeldbank, die alle faculteiten kunnen gebruiken voor de website, social media, flyers en andere communicatiemiddelen. De foto’s mochten een natuurlijke en warme uitstraling hebben met oog voor diversiteit. Ook mocht de gezellige en ontspannen sfeer van de universiteit goed naar voren komen, onder andere door studenten en medewerkers in verschillende settings te laten zien.
Maar vooral wilden we met de foto’s laten zien dat de Universiteit Utrecht een plek is waar studenten niet alleen hard werken, maar zich ook op hun gemak voelen. Een plek waar plezier en interactie net zo belangrijk zijn als studie en werk. Deze waarden vormden de leidraad voor de fotoreportages.
Doel: nieuwe studenten en medewerkers aantrekken
De Universiteit Utrecht gebruikt de foto’s in hun onderwijsmarketing. Het doel is om te laten zien wat de universiteit zo authentiek maakt, om mensen via foto’s van de sfeer te laten proeven en daarmee zowel studenten als medewerkers aan te trekken.
Waarom de universiteit voor mij koos als fotograaf? Kim, de beeldredacteur van de Universiteit Utrecht, was gecharmeerd van mijn natuurlijke kleurgebruik en de rustige, ongedwongen uitstraling van de beelden. Mijn Day in the Life-aanpak, waarbij ik niets van de ‘modellen’ vraag en ze volledig zichzelf laat zijn, was precies wat de Universiteit Utrecht zocht.
Vier dagdelen, veel locaties: van campus tot binnenstad
Voor deze opdracht fotografeerde ik 4 dagdelen op verschillende locaties van de universiteit. Zo konden we met verschillende groepen studenten en medewerkers werken, en dus de veelzijdigheid van de universiteit in beeld te brengen. Het was fantastisch om met jonge mensen op pad te gaan, te horen waar ze mee bezig zijn en te zien hoe ze met elkaar omgaan.
Het bracht me ook terug naar mijn eigen jeugd. Ik ben in verschillende landen opgegroeid en voel me daardoor als een vis in het water in internationale omgevingen als deze. Ook heb ik zelf met veel plezier gestudeerd. Het voelt magisch om met mijn foto’s de universiteit te helpen om de generatie studenten (en medewerkers) van morgen aan te trekken.
Dag 1: Historisch Janskerkhof – Puur en Authentiek
We begonnen in het hart van de stad, bij het prachtige, historische Janskerkhof. Een plek vol verhalen! Hier fotografeerden we studenten in het dagelijks leven: hun wandelingen tussen de colleges door, de interactie tijdens een werkcollege en studenten lunchend in het gras.
Als documentair fotograaf ging ik vooral op zoek naar pure en ongedwongen interacties tussen de studenten. Dit soort momenten spreken boekdelen op de foto’s. Dat is de kracht van documentairefotografie: échte mensen in échte situaties.
Studenten waren serieus, maar hadden ook plezier, stelden vragen en maakten contact met elkaar. Dat is precies wat de Universiteit Utrecht wilde laten zien: dat studenten zich hier kunnen ontwikkelen in een omgeving waarin ook ruimte is voor gezelligheid en waar je jezelf kunt zijn.
Benieuwd naar verhalende foto's die impact maken en je helpen je bedrijf te versterken?
Dag 2: University Campus Utrecht – Diversiteit en Interactie
Op de tweede dag stond de internationale campus centraal. Hier legde ik een levendige groep van 12 studenten vast, die samenwerkten, praatten, fietsten en aan het eind van de dag in het cultuurcentrum Parnassos een borrel dronken.
Het doel was om de campus neer te zetten als een bruisende, informele plek. Dat lukte heel goed dankzij de ontspannen interacties tussen de studenten. Deze ongedwongen momenten geven de sfeer van de universiteit en het studentenleven weer: een plek waar mensen samenkomen, elkaar leren kennen, samenwerken en lol hebben. De beelden stralen uit dat de universiteit niet alleen een plek is om te studeren, maar ook een plek waar je je thuis kunt voelen.
Echte studenten zijn op hun mooist als ze zichzelf zijn. Vol enthousiasme, karakter en met die unieke blik op de wereld. Dat is wat ik vastleg.
Mijlpalen vieren op een levendige campus
Als oud-student weet ik hoe waardevol het is om niet alleen te studeren, maar ook samen plezier te maken en bijzondere momenten te beleven. Een mooi voorbeeld daarvan was te zien op de University Campus Utrecht.
Toen ik voor het gebouw stond, zag ik plotseling in mijn ooghoek een groep mensen uit het gebouw lopen. Het bleek een afstudeermoment te zijn! Zonder aarzelen richtte ik mijn camera op de afgestudeerden in de achtergrond met daarbij de studenten in de voorgrond. Zo kreeg ik precies vastgelegd waar het op deze plek om draait: toewerken naar het einddoel en vieren wat is bereikt.
Dag 3: Science Park – Innovatie en Studie
De derde dag brachten we door op het Science Park. Terwijl ik studenten vastlegde die geconcentreerd aan het werk waren tussen de skeletten en 3D-diermodellen, probeerde ik de mix van serieuze studie en ontspanning in de foto’s te vangen. Juist doordat op alle foto’s mensen te zien zijn, voelen de foto’s echt en persoonlijk aan. Dit is hoe het studentenleven er op de universiteit écht uitziet.
Via de foto’s krijgen toekomstige studenten en medewerkers een inkijkje in het echte leven van een student en in het onderwijs. Dat maakt het haast voelbaar hoe het is om hier te studeren of werken
Dag 4: Professionaliteit en Gezelligheid
De laatste dag draaide volledig om medewerkers in verschillende werksituaties vastleggen. Dat deden we in het bestuursgebouw. Het doel was om te laten zien dat werken op de universiteit positief uitdagend en ook echt mensenwerk is.
Ook hier focusten we op momenten van samenwerking, concentratie en interactie. Het leverde heel gevarieerde beelden op die warmte én professionaliteit uitstralen en die een persoonlijk karakter hebben. Ook zorgden we voor een goede balans tussen formele portretten en spontane momenten.
Hiermee laten we zien dat de Universiteit Utrecht niet alleen een fijne plek is voor studenten, maar ook een stimulerende werkomgeving voor (nieuwe) medewerkers.
Klaar om jouw verhaal visueel te vertellen? Laten we samen iets moois en unieks creëren dat raakt!
Een succesvolle samenwerking met de Universiteit Utrecht
Wat deze opdracht zo plezierig maakte, was de samenwerking met Kim. Kim waardeerde mijn vermogen om mensen snel op hun gemak te stellen, mijn flexibiliteit en mijn snelheid in het schakelen tussen verschillende locaties en situaties. Hierdoor verliep het hele proces soepel en efficiënt. Ook dat laatste is natuurlijk belangrijk in een drukke academische omgeving waarin het onderwijs en onderzoek altijd doorgaan.
Kim was zo blij met het eindresultaat dat ze nog een prachtige review achterliet:
“Mijn samenwerking met Sandra was echt geweldig! Ze is ontzettend vriendelijk en meedenkend, wat de hele ervaring heel prettig maakte. Sandra is goed bereikbaar en reageert altijd snel, of het nu per mail, berichtje of telefonisch is. Ook is ze heel flexibel, wat ons erg heeft geholpen.
Wat ik vooral waardeer is hoe Sandra je meteen op je gemak stelt, dat zie je ook terug in de foto’s die ze maakt. De foto’s zijn niet alleen ontzettend mooi geworden, maar werden ook nog eens heel snel bewerkt en opgeleverd. Ik raad iedereen aan om met Sandra samen te werken. Zelf kijk ik er al naar uit om in de toekomst weer met haar op pad te gaan voor nieuwe fotoreportages!
Het resultaat: persoonlijker en diverser beeld voor de universiteitsbeeldbank
Terugkijkend ben ik trots op hoe de beelden het verhaal van de Universiteit Utrecht vertellen. De universiteitwilde laten zien dat het een plek is waar mensen zich welkom en op hun gemak voelen. Dat is gelukt dankzij de grote diversiteit aan mensen en de ongedwongen momenten die we hebben vastgelegd.
Concreet leverde de samenwerking op:
- Verrijking van de universiteitsbeeldbank met beelden die de diversiteit en de levendige sfeer van de universiteit weergeven.
- Ongedwongen foto’s die persoonlijkheid en gezelligheid uitstralen door mijn documentaireaanpak waarmee ik voor spontane foto’s ga en daarmee echte emoties en verbinding voelbaar maak.
- Internationaal karakter in de foto’s doordat we een heel diverse groep internationale studenten op beeld laten zien, waardoor je een mix van culturen en ervaringen terugziet.
- Een inspirerend inkijkje in de universiteit doordat de beelden aan toekomstige studenten laten zien hoe het is om hier te studeren en aan medewerkers tonen hoe het is om op de universiteit te werken.
- Genoeg beelden voor krachtige marketinguitingen, waardoor het communicatieteam voor elke webpagina, social-media-post, nieuwsbericht, folder of andere uiting altijd een passende foto kan kiezen die de boodschap versterkt.
Het was een bijzonder project waar ik ontzettend van heb genoten. Ik heb échte momenten kunnen vangen die de kern van de universiteit weerspiegelen. Ik kijk ernaar uit om vaker samen te werken en zo de universiteitsbeeldbank verder te laten groeien. Zo kan iedereen – student, medewerker, ouder, buitenstaander – kennismaken met de universiteit. Zelfs zonder er zelf een stap binnen te zetten!
Met mijn verhalende foto’s breng ik de echte sfeer van jouw onderwijsinstelling in beeld. Ik leg niet alleen de gebouwen en colleges vast, maar ook de momenten die het onderwijs bijzonder maken.
Mijn foto's vertellen het verhaal van jouw instelling door de ogen van studenten en medewerkers. Daardoor kunnen ouders, toekomstige studenten en (nieuwe) medewerkers de unieke sfeer van jouw onderwijsorganisatie proeven. Zelfs zonder dat ze bij je binnen zijn geweest.
Zullen we samen een sprekende beeldbank creëren die boeit, verbindt en vertrouwen opbouwt?
KLIK OP HET FILMPJE HIERONDER VOOR EEN COMPILATIE VAN DE FOTO’S VOOR DE UNIVERSITEIT UTRECHT
En aan het einde zie je mij aan het werk. Een paar foto's gemaakt door stagiaire Nick Frowijn.
Ook geïnteresseerd in echte beelden?
Met mijn fotografie help ik organisaties zoals de Universiteit Utrecht om hun unieke verhalen te vertellen viaverhalende beelden. Met mijn Day in the Life-aanpak leg ik de echte sfeer vast. Met vooral veel oog voor het enorme plezier dat bij studenten en medewerkers zichtbaar is.
Graag vertel ik je hoe ik ook voor jouw onderwijsinstelling verhalende foto’s kan maken die echt een meerwaarde hebben voor je (merk)verhaal. Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.
Hoe leuk is dít! Na afloop wilden de studenten dolgraag samen op de foto én kreeg ik nog een dikke afscheidsknuffel – echt zo’n mooie afsluiting vol warmte en plezier!