Wat is documentaire fotografie precies? Kort gezegd verwijst documentaire fotografie naar de aanpak van het fotograferen van iets precies zoals het is zonder enige inmenging, aanwijzing of invloed van de fotograaf. Zelfs zo dat in bijvoorbeeld Day in the Life sessies een documentaire fotograaf geen gordijnen of lamellen open en dicht doet, de lampen aan en uit doet of objecten verschuift of uit het beeld haalt omdat dat wellicht een mooier, schoner beeld oplevert. Ook zal een foto in de bewerking niet veranderd worden in die zin dat er iets wordt weggepoetst.
Je zult niet altijd aan een foto kunnen ‘zien’ of de foto gemaakt is gebruikmakend van de documentaire aanpak. Dat zullen alleen de fotograaf en de persoon(en) in kwestie weten.
Het verschil tussen documentaire fotografie en lifestyle fotografie
Daar kan ik heel kort over zijn 🙂
Bij lifestyle fotografie worden de momenten door de fotograaf gedirigeerd om precies dat spontane, openhartige moment vast te leggen. Gestileerd en (enigszins) geposeerd.
Bij documentaire fotografie gaat het erom vast te leggen op beeld wat er gebeurt, zoals het gebeurt. Het is zoals het is. Niet gedirigeerd. Ongeposeerd.
Levensfotografie of te wel documentaire fotografie
Toen ik startte met het echt professioneel aanbieden van mijn fotografie diensten was ik heel erg op zoek naar wat ik nou precies deed. Hoe moest ik mijn soort fotografie noemen. Ik kwam toen de term lifestyle fotografie tegen. Dit werd toen niet heel veel gebruikt maar ik kwam het in mijn zoektocht wel tegen. Alleen wat ik deed, wilde doen, dat was niet helemaal de betekenis wat men hier in Nederland aan lifestyle fotografie toedichtte. In mijn tweede blog die ik in maart 2015 heb geschreven noemde ik het levensfotografie omdat wat ik deed verder ging dan de lifestyle fotografie. Zo had ik het geformuleerd, en dat is het eigenlijk nog steeds voor mij, alleen heb ik nu gevonden wat het is namelijk, documentaire fotografie!
“Het gaat om het vastleggen van een verhaal wat zich op dat moment afspeelt of voordoet. Er zit een impliciete context of verhaal in de beelden. Een tastbare weerspiegeling van de werkelijkheid. Eerlijke en authentieke afbeeldingen van het leven. Het gaat om het leven vast te leggen in welk land of stad of gezin dan ook met zijn eigenschappen, met de ups en downs, de emoties, de verbindingen, de alledaagse handelingen, interesses …”
Behoorlijk zakelijk, ik weet het, maar ik was/ben van het onderzoeken en naar aanleiding van wat ik gevonden en onderzocht heb, formuleer ik. Het zal mijn wetenschappelijke achtergrond zijn 🙂 .
Documentaire familie fotografie
Foto RAW Familiefotografie | Website | Facebook | Instagram
Bij documentaire familie fotografie gaat om het vastleggen van je gezin en je gezinsleven, in welke samenstelling of fase van je leven dan ook, precies zoals je bent. De echte momenten. Het documenteren van de eerste dag dat je moeder of vader wordt. De doodgewone ‘saaie’ momenten (er gebeurd altijd wel iets grappigs of vertederends). Boodschappen doen. De tussen-in momenten. Van het vastleggen van het ochtendritueel met ontbijt, het aankleden, tot het avondritueel. Van je kinderen die opgroeien tot heerlijke jong volwassenen waar je trots op bent. Met alle emoties die daarmee gepaard gaan. Blijdschap om dat lang verwachte zwemdiploma, gekkigheid in de sneeuw, tong uit de mond vanwege de concentratie die nodig is om een taak te volbrengen, het heerlijke kleine lijf(je) op je schoot of tegen je aan, de boosheid omdat iets niet gelijk lukt, de gefrustreerdheid om dat neefje die voor je voeten loopt.
Foto Sandra Stokmans Fotografie | Website | Facebook | Instagram
Foto Christie Agema Fotografie | Website | Facebook | Instagram
Christie heeft ook de foto’s genomen van Lifestyle versus Documentair (zie hierboven).
Foto Maljaars Fotografie | Website | Facebook | Instagram
Het wisselen van tanden, het spelen met huisdieren, de vreselijke kraaiennesten in het haar, het op onderzoek uitgaan en die kronkelende wormpjes in huis willen halen, de schaafwonden na een voetbal of hockeywedstrijd, op de uitkijk staan, hoe ze languit op de bank lekker zitten te lezen, of voor de tv hangen of aan het dansen zijn in de keuken. Er gebeurt zoveel in een kinderleven wat hen vormt en wat hen maakt tot de mensen die ze worden.
Foto Marieke Zentjens Fotografie | Website | Facebook | Instagram
En het gaat natuurlijk ook om andere gezinssamenstellingen. De gezinnen zonder kinderen en de manier waarop die hun leven inrichten en leven. Samen. Met elkaar. Met huisdieren wellicht. Een Opa en een Oma die voor hun kleinkinderen zorgen. Je ouders die hun gouden jubileum vieren. Een dierbare wiens situatie zo gaat veranderen dat je graag vastgelegd wilt hebben hoe het nu is. Of het vastleggen van het leven met een dierbare wiens afscheid van het leven nadert.
Foto Berdien Westland Fotografie | Website | Facebook | Instagram
Dit zijn de herinneringen die je meeneemt, die je koestert en waar je later op terugkijkt.
Deze vorm van fotografie heeft als enige vereiste dat je precies doet wat je altijd doet. Gewoon jezelf zijn. Het echte leven. In al zijn rust hectiek, gekke en liefdevolle momenten.
Documenteren van het dagelijkse
Het leven gaat toch om de dagelijkse momenten? De kleine meest echte dagelijkse momenten. De wonderlijkste momenten. Ze gebeuren er tussen in, de tussen-in-momenten. Deze momenten zijn meest authentiek. De meest authentieke van je gezin. De momenten waar je kinderen het meest van leren, die ze het meest bijblijven. De momenten die hen vormt. Die hen de basis geeft waarop ze de rest van hun leven op vertrouwen. Dat is de reden waarom het documenteren van het alledaagse door middel van foto’s mij happy maakt. Omdat ik iets doe wat er toe doet, nu, en later.
Wat als we nou uitsluitend foto’s zouden nemen om ons echte leven te herinneren. Niet alleen om te delen op social media. Maar gewoon onze dagelijkse realiteit. Die dan een beetje rommelig is. Niet zo volmaakt. Gewoon ECHT, zoals het is. Foto’s voor onszelf. Om op te hangen, neer te zetten of door heen te bladeren en om die manier alles te blijven herinneren later in het leven.
Van mijn ouders heb ik een 3 tal fotoboeken gemaakt, hun hele leven verdeeld over 3 boeken.
Vanaf hun geboorte, voorzover ik daar dingen van had, alles ingescand, toen een boek van het huwelijk van mijn ouders en een boek vanaf het moment dat mijn vader overleed en mijn moeder achterbleef, maar oma en overgrootmoeder werd. Het is heeeeeeeel erg leuk geworden. Een maandenlange klus, maar het helemaal waard!
Hoi Marga, wat is dat bijzonder en wat zal je moeder daar blij mee zijn geweest! Mijn vader heeft onlangs ook een jarenlang project van hem afgerond, trouwens ook 3 fotoboeken 🙂 . Van hun begin, onze jeugd tot aan dat wij zijn uitgevlogen met onze eigen kinderen. Echt heel dierbaar. Dank voor het delen!