Echte zorgverhalen thuis vastgelegd
Zorg is zoveel meer dan medische behandelingen en doktersbezoeken. Het is een wereld vol emotie, betrokkenheid en onvoorwaardelijke inzet voor het welzijn van de patiënt. Toen het Wilhelmina Kinderziekenhuis mij vroeg om authentieke zorgverhalen thuis vast te leggen in Day in the Life-reportages naar aanleiding van het RTL4-programma Het Kinderziekenhuis, wist ik dat ik iets bijzonders moest creëren. Deze foto's zouden niet alleen een momentopname zijn van de zorg, maar een diepgaande blik op het dagelijkse leven van de patienten in het ziekenhuis. Want hoe vaak krijg je de kans om zorgverhalen in de thuisomgeving van gezinnen vast te leggen?
Een dag in het leven: zorg in beeld voor Het Kinderziekenhuis
Bij zorg denken de meesten aan doktersbezoeken, behandelingen en witte jassen. Maar in de dagelijkse realiteit is zorg zoveel meer. Het is het ongedwongen samenspel tussen broers en zussen, de intense, hoopvolle blik van een ouder, de rustige momenten waarin kinderen gewoon even kind mogen zijn en het warme gevoel van thuis, zelfs binnen de muren van een ziekenhuis. Met het nieuwe RTL4-programma Het Kinderziekenhuis, waarin het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) de deuren opent voor het publiek, kreeg ik de eer om de bijzondere verhalen van enkele van hun patiënten, die in het programma voorkwamen, vast te leggen. Mijn Day in the Life-benadering hielp me de pure, ongefilterde momenten te vangen – momenten die raken, verbinden en blijven hangen. Het werd een intieme en oprechte kijk in hun dagelijks leven, bedoeld om een verhaal te vertellen dat rechtstreeks het hart raakt.
Het verhaal van Day in the Life-fotografie in de zorg
In de zorg draait alles om de mensen, niet om perfect geplande en geposeerde foto’s. Day in the Life-fotografie legt vast hoe het leven er écht uitziet. Geen geposeerde foto's, geen perfect gestileerde scènes – alleen de rauwe, pure realiteit. De momenten waarin zussen als Veerle en haar zus een handje-klapspelletje spelen, waarbij Veerle op haar zus sprint en zich met armen wijd naar beneden laat vallen, alsof ze vliegt. Of wanneer ze samen een kaartspel spelen en haar broer haar helpt met haar medicatie. Of wanneer het gezin samen boomtikkertje speelt (briljant, als ik dat had geweten…). Ook de momenten van Owen en zijn broer, die samen spelen ondanks de uitdagingen die Owen elke dag moet overwinnen. Deze foto’s tonen de menselijke kant van zorg: authentieke zorgverhalen thuis, het zijn verhalen van hoop, liefde, en onbreekbare familiebanden.
De reportages voor Het Kinderziekenhuis werden voor mij om het WKZ weer deze unieke manier van storytelling te bieden. Echte beelden, ongefilterd en oprecht, spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding, meer tot het hart, dan wat een geposeerde of echt geensceneerde foto ooit kan doen.
De kracht van een foto ligt in het laten zien van de liefde en het onzichtbare. Wat onuitgesproken blijft, vangen we in beeld.”
Wat houdt Day in the Life-fotografie nu precies in? Laat me je dat uitleggen.
Day in the Life-fotografie is een krachtige manier om het echte leven vast te leggen. In plaats van geposeerde foto’s, draait het om authentieke momenten in hun natuurlijke omgeving. Of het nu gaat om gezinnen, zorginstellingen of bedrijven, ik leg de kleine, vaak onopgemerkte momenten vast die écht tellen. Het resultaat? Beelden die niet alleen laten zien hoe iets eruitziet, maar ook hoe het voelt. Een perfecte manier om verhalen te vertellen die raken, verbinden en blijven hangen.
Benieuwd wat een Day in the Life-reportage écht betekent? Bekijk dan de video's van Veerle en Owen en ontdek hoe documentaire fotografie echte, ongedwongen momenten uit het dagelijks leven vastlegt. Geen gestileerde poses, maar het leven zoals het is.
Echt is leuker dan Perfect. Echt ïs Prefect!
Veerle: Pure Energie en Veerkracht
Veerle is een meisje vol energie. Ondanks haar cystic fibrosis lijkt ze de hele wereld aan te kunnen. Bij haar thuis hangt een sfeer van veerkracht en doorzettingsvermogen, maar ook van vreugde. Tijdens de reportage zag ik haar sprankelen; samen met haar zus sprong ze op de trampoline alsof er geen zorgen in de wereld waren.
“Ziek zijn hoort bij haar leven, maar dat stopt haar niet om te leven,” vertelde haar moeder terwijl ze toekeek hoe haar dochters samen lachten. Dit is het soort moment dat normaal niet vastgelegd wordt, maar juist dát wilde ik in beeld brengen. Een blik van echte liefde en kracht die de foto’s tot leven brengt.
Plezier en beweging staan centraal in dit gezin. Van trampoline springen en straattennis tot boomtikkertje – Veerle laat haar energie op een speelse manier de vrije loop. Deze activiteiten zijn niet alleen goed voor haar gezondheid, maar maken haar ook sterker en weerbaarder. Beweging is cruciaal in de behandeling van cystic fibrosis, en het is bijzonder hoe het gezin dit natuurlijk integreert in hun dagelijks leven, en dat is precies wat de foto’s uit deze reportage zo bijzonder maakt.
Maura: student en levensgenieter ondanks reuma
Maura is een actieve student die, ondanks haar jeugdreuma, volop geniet van het studentenleven. Op negenjarige leeftijd begon ‘het’ met pijn in haar nek. Twee jaar later, na verschillende onderzoeken, werd geconstateerd dat ze jeugdreuma had en werd ze patiënt bij het WKZ. Nu is deze lieve dame student taal- en cultuurstudies, woont ze op kamers in Utrecht, en zit ze in de levensloopzorg van het UMC Utrecht. Bij haar studentenhuis kreeg ik een kijkje in haar dagelijkse leven, waarin ze alles op alles zet om haar gezondheid niet in de weg te laten staan.
“Ik ben vaak moe en heb last van ochtendstijfheid, ik kan niet de hele dag naar een festival of pretpark of een hele dag werken. Maar ik pas me aan. Reuma is onzichtbaar en moeilijk te begrijpen voor anderen. Reuma is er elke dag, maar het bepaalt niet wie ik ben.” zei Maura met een glimlach. Haar woorden illustreren de kracht en de kwetsbaarheid van de patiënten die in het ziekenhuis worden behandeld. En haar woorden zijn een ware inspiratie, en dat is precies wat ik hoop dat deze beelden ook voor anderen kunnen zijn – een moment van herkenning, kracht en hoop.
Ontdek de kracht van authentieke verhalen
Wil je samenwerken aan een project dat impact maakt? Laten we brainstormen!
Wat Het Kinderziekenhuis laat zien: de kracht van echte zorgverhalen
In het programma worden dus verhalen verteld van kinderen zoals Veerle, die met een ongebreidelde energie door het leven gaat ondanks haar ziekte. Ook Owen komt voor, een dappere jongen van vier die met zijn tweelingbroer geniet van het leven, hoewel hij dagelijks zorg en begeleiding nodig heeft. En dan is er Maura, een enthousiaste studente die naast haar studie en het studentenleven ook de uitdagingen van jeugdreuma aangaat. Elk van deze verhalen, en vele anderen, biedt een kijkje in het dagelijkse leven van kinderen en hun gezinnen die het WKZ tot steun hebben.
Voor het WKZ waren deze reportages niet zomaar beelden. Door deze momenten vast te leggen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven, tonen de beelden wat zorg werkelijk inhoudt. Door deze unieke verhalen vast te leggen en te vertellen, kunnen we een boodschap delen die verder gaat dan alleen zorg. De beelden dienen als een herinnering voor ouders, donateurs en zorgprofessionals over de impact die het ziekenhuis heeft op het leven van zoveel kinderen. Deze visuele oprechte zorgverhalen helpen bij het delen van hun zorgfilosofie en bv. ook het aantrekken van donateurs. "Elk beeld vertelt een verhaal dat raakt," vertelde een vertegenwoordiger van het ziekenhuis. Het is deze verbinding met de menselijke ervaring die de waarde van fotografie in de zorg zo cruciaal maakt.
Elk beeld vertelt een verhaal dat raakt," vertelde een vertegenwoordiger van het ziekenhuis.
Een bijzonder moment van liefde: Owen kust zijn moeder op de hand, iets wat hij niet in het bijzijn van vreemden doet, begreep ik. Een intiem gebaar van tederheid, vastgelegd tijdens het ontbijt.
Owen: de dappere vierjarige en zijn tweelingbroer
In het diepe zuiden van Nederland, Limburg, woont Owen, een dappere jongen van vier jaar. Geboren met een hersenbloeding en gediagnosticeerd met epilepsie, heeft Owen dagelijks 1-op-1 zorg nodig. Toch leeft hij met een sprankelende energie die iedereen om hem heen inspireert. Samen met zijn tweelingbroer Jake is hij vaak te vinden op de nestschommel, op de trampoline of op avontuur in hun spel. “Hij geniet op zijn manier echt van het leven,” zegt zijn vader met trots; en dat zag ik. Zo mooi om vast te leggen.
Deze fotoreportage geeft een intiem kijkje in het leven van Owen en zijn familie. Naast vreugdevolle momenten, zoals trampoline springen, spelen in de nestschommel en skelteren, komen ook de moeilijkheden naar voren. Owen kan heftig reageren, bijvoorbeeld wanneer hij nat wordt. Maar met liefdevolle troost en eindeloos geduld zorgen zijn ouders en zijn broer Jake ervoor dat Owen weer tot rust komt. Het is een verhaal van veerkracht, saamhorigheid en onvoorwaardelijke liefde binnen dit bijzondere gezin.
Om hem te beschermen, draagt Owen ‘s nachts de NightWatch-armband. Deze slimme armband detecteert veranderingen in zijn hartslag en bewegingen, zodat zijn ouders meteen kunnen ingrijpen als dat nodig is. Een onmisbaar stukje zorg in hun dagelijks leven.
Deze zorgfoto’s voor het WKZ-campagnebeeld zijn veel meer dan visuals – ze geven de emotie weer die de basis van saamhorigheid en liefde vormt van het zorgverhaal.
Waarom dit zo’n verschil maakt: de impact van authentieke beelden in de zorg
De kracht van beeldtaal, visuele storytelling, in de zorg is bijna niet te overschatten. Day in the Life-fotografie heeft niet alleen geholpen om oprechte, herkenbare momenten te delen, maar ook om een brug te slaan naar de kijkers. Deze foto’s hebben de unieke kracht om het publiek écht te betrekken, want het zijn verhalen waar velen zich in herkennen of door geraakt worden. Day in the Life-fotografie is méér dan alleen plaatjes maken; het is een manier om de werkelijke momenten en emoties vast te leggen en te laten zien hoe zorg eruitziet op een dagelijkse basis.
Voor het WKZ en hun patiënten, zoals Veerle, Owen en Maura, zijn deze beelden tastbare herinneringen aan het hier en nu. Dit zijn geen gestileerde campagnefoto’s – het zijn oprechte verhalen die verder gaan dan woorden. Het toont hen niet alleen de zorg die het WKZ levert, maar ook de vreugde en kracht van de kinderen die door dit ziekenhuis worden geholpen.
Door deze unieke authentieke zorgverhalen thuis vast te leggen, kunnen we een boodschap delen die verder gaat dan alleen zorg. Met deze foto’s wil het WKZ hun missie laten zien: zorg die echt raakt, mensen die in verbinding staan, en het verhaal van het ziekenhuis dat iedere ouder, zorgverlener en donateur verbindt. En voor de beeldbank van zowel het WKZ als UMC Utrecht zijn dit beelden die nog jaren dienst kunnen doen als krachtige, authentieke vertellingen van zorg.
Weer een hele fijne samenwerking!
Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt, is de nauwe afstemming met Renske, wetenschapsvoorlichter bij het speerpunt Child Health van het UMCU/WKZ. We zitten echt op één lijn als het gaat om mensen hun eigen dingen laten doen en hen de ruimte geven om zichzelf te zijn in het hart van hun gezinsdynamiek, wat voor échte, ongedwongen momenten zorgt. Het is zo waardevol dat er zoveel begrip en waardering is voor deze aanpak en manier van fotograferen. We waarderen elkaar’s betrokkenheid enorm, zowel richting de gefotografeerden als in de samenwerking zelf. De beelden die ik maak, zijn eigenlijk kleine, nee, gigantische cadeautjes die de gezinnen of geportretteerden aan het ziekenhuis ‘geven’. Ze worden niet alleen herinneringen die blijven hangen, maar ook waardevolle beelden die de organisatie kan gebruiken voor hun beeldbank en communicatie. Dit maakt de samenwerking niet alleen onvergetelijk, maar ook nog eens ontzettend waardevol!
Renske liet een heerlijke enthousiaste reactie achter die me meteen een glimlach bezorgde.
"..."
De enthousiaste reacties van mijn klanten geven me steeds weer de energie om door te gaan met het vastleggen van verhalen. Het is een bevestiging dat mijn aanpak niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook echt iets teweegbrengt.
Zorg in beeld – klaar voor jouw verhaal?
Als fotograaf leg ik graag échte verhalen vast met Day in the Life-fotografie, waarmee ik de dagelijkse werkelijkheid zichtbaar maak. Elke reportage is uniek, net als de mensen erin. Of het nu om een ziekenhuis, zorginstelling of familie gaat – authentieke zorgverhalen verdienen het om gedeeld te worden. Ik leg de oprechte momenten vast, waardoor jouw organisatie niet alleen informeert, maar ook raakt.
Graag vertel ik je hoe ik ook voor jouw (zorg)organisatie verhalende foto’s kan maken die écht waarde toevoegen aan jouw merkverhaal en beeldbank. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking en ontdek samen de kracht van visuele storytelling die raakt!
Nieuwsgierig naar mijn werk? Bekijk de foto’s die ik eerder maakte voor zorg en wonen, en neem zeker ook een kijkje bij mijn beelden voor Project Hartekind. Met veel liefde heb ik vastgelegd wat het betekent om een kind met een aangeboren hartafwijking te zijn – pure, intieme momenten vol kracht.